Friday, August 19, 2011

lelaki akan nampak sweet sangat! bila..


1. tengah praktis sukan..tak kiralah bola sepak ke rugby..
err selalu 'ter'nampak kat sekolah dulu..huhu..

2. pergi pasar semata2 nak beli barang yang mak pesan
walaupun tak mandi..oppss!

3. keluar shopping dengan mak then bawak barang2
yang mak beli..auucchh jaranglah nampak sebab
selalu jumpa hangkut awex aje

4. kasi perempuan dulu kalau naik bus or tren means
tak berebut dengan perempuan..haish sekarang
dah berkurang laki gentleman camtu ek?

5. tolong angkat barang yg terjatuh tnpa dipinta..
rse dhargai sgt2..haha..

6. sanggup bertukar seat dalam bus or pape jela kenderaan
 awam sebab perempuan kat sebelah risau perempuan t
ak selesa dengan die.. comel what?

7. selalu keluarkan duit tyme jumpa dengan perempuan
tak kiralah kawan ke special girlfriend ke..asal jumpa perempuan,
dia keluarkan duit...sangat2 lah sweet jimat duit perempuan!

8. dukung anak jalan2 dengan wife sambil
pimpin tangan..err

9. paling sweet sangat bila tengok lelaki ambil 
wuduk nak solat


10. lagi paling sweet sangat bila lelaki solat 5 waktu 
dan solat sunat serta menjadi imam kepada
 keluarganya..hmm

: : bila ada janggut pon nampak sweet lah!:)

~yg nie kopipes semata2..tp i like no 8,9,10..huhu..~

CINTA tapi LUPA~


salam sume~


Photobucket
 

Rasulullah SAW telah bersabda, “Akan datangnya waktu, umatku akan mencintai 5 (lima) hal tapi lupa kepada 5 (lima) yang lainnya :


1. Mereka cinta kepada dunia. Tetapi mereka lupa kepada akhirat.
2. Mereka cinta kepada harta benda. Tetapi mereka lupa kepada hisab.
3. Mereka cinta kepada makhluk. Tetapi mereka lupa kepada al-Khaliq.
4. Mereka cinta kepada dosa. Tetapi mereka lupa untuk bertaubat.
5. Mereka cinta kepada gedung-gedung mewah. Tetapi mereka lupa kepada kubur.”


Barangsiapa yang mengakui 3 (tiga) hal tetapi tidak menyucikan diri dari 3 (tiga) hal yang lain maka dia adalah orang yang tertipu :

1. Orang yang mengaku manisnya berzikir kepada Allah, tetapi dia mencintai dunia.
2. Orang yang mengaku cinta ikhlas di dalam beramal, tetapi dia ingin mendapat pujian
dari manusia.
3. Orang yang mengaku cinta kepada Allah yang menciptakannya, tetapi tidak berani merendahkan dirinya. (Imam Al-Ghazali)

Friday, August 12, 2011

salam sume~

arini ari cuti sy..hehe..
hari yang ditunggu-tunggu..huhu..
keje kat desa murni tu nampak je mcm senang..sbb kna layan customer tp
the truth is sgt la meletihkan..lbey2 lg bulan pose nie..sabar jela..huhu..^^

aktiviti hari ni biasa2 je..qadha tido pastu on9..huhu..
tp paling best arini sy memasak..hehe..
bukan ape..kalau time ari keje mmg x sempat nk tolong mi masak..kesian gak kt mi..

menu special arini (special ke?.hehe)

sweet sour ikan bawal..^_^



ice blended milo..yummy2

p/s:-entry nie dibuat khas tuk adk sy jeles..hehe..xpe2..nnti len kali kte memasak sme2 ye..mcm dulu2..hehe..:)
-sumber gmbr ehsan pak cik google..gmbr sebenar xley nk upload..huhu..tp lbey kurg sme jela..:p

Wednesday, August 10, 2011

syukran sume~


salam sume~


 SANAH HELWAH TO ME..hehe..:)

alhamdulillah arini genap 2 dekad sy bernafas di muka bumi nie..syukur sgt2~
time kasih pd mi yg telah melahirkan sy n abah yg brtungkus-lumus menyediakan keperluan sy selama nie..
really appreciate it   ^_^
moge pertambahan usia kali nie membawa seribu n maybe more kebaikan tuk dri sy sndri n sume..i.Allah..

entry nie ditulis khas sempena birthday sy..ikutkan hati nk bg cuti sempena birthday sy..tp xdpt kelayakan dr Yang Dipertuan Agong lagi..hehe..


juz nak ucapkan time kasih pd sume yg wish sme ade org2 tersayang, kwn2 baik sy, kwn2 kt fb n especially kwn2 kt desa murni..huhu..

teringin nak like n blas ucapan korg sume tp masa amat mencemburui sy..huhu..lebih2 lagi mggu nie kena keje mlm..so exhausted cket la..but fun keje mlm2 nie..:)

i.Allah klau ade mse nnti sy blas korg punye ucapan eh..
nak rehat2 dulu..zzZZZZzz..


Saturday, August 6, 2011

salam sume~

alhamdulillah arini dh genap seminggu kte berpuasa..^_^
alhamdulillah jgk arini sy cuti..hehe..hari yang ditunggu-tunggu..huhu..
semalam sy ditugaskan kna jaga kat bahagian baju melayu..penat sangat2..
naik turun tangga cari warna baju yang customer nak..mmg btol2 terasa diuji smlm..
klau jumpe happy sgt2..kalau x jumpe,rse bersalah la plak..tp nk buat camne..mmg stok dh xde..
kdg2 tu ade yang terpaksa tukar tema on the spot sbb warna x de..kesian plak tgk..
n sy paling appreciate ade satu family nie tukar tema sbb kesian kt sy..
yela..ltey kot bln pose naik turun tangga..x rela nk exercise bln2 pose nie..hehe..:)

mcm2 plan nak buat arini..
first and foremost, sy nk gi blaja jd org tgh tuk kwn yg nk mendirikan masjid..
trase cm mak cik2 la plak..hehe..
xpe2..learn from experience..walaupon diri nie bru setahun jagung..cewahh..hehe..
moge Allah permudahkan urusan kami pg nie..^_^



next, kna tambahkan amalan ibadah tuk hari nie..pesanan ikhlas dr HA..:)
die suke engtkan sy sal kena selawat byk2..
ktenya, salah satu kelebihan selawat ialah pahala selawat x kan berkurang walaupon kte cite kt org len sal kte kte selawat byk2..kn best mcm tu?
btol la kan..kalau kte ckp kt org sal kte selawat secara x lgsung kte pon dh ajak org len tuk sme2 brselawat..
Rasulullah syg kt umat die hingga time ingin memghembuskan nafas terakhir pon baginda masih menyebut ummati3x..
tapi kte?.
tepuk dada, tnye iman...



last but not least, xsabar nk jumpe abah esk..:)

Wednesday, August 3, 2011

Tenanglah Duhai HAti~


salam sume~
Setiap hari kita ketawa.
Setiap hari kita jumpa kawan.
Setiap hari kita dapat apa yang kita inginkan.
Tetapi... kenapa hati kita tak gembira?
Kita sembahyang setiap hari. Kita berdoa selalu pada Allah. Kita mintak sungguh-sungguh pada Allah. Tetapi... kenapa susah sangat doa kita nak makbul? Sedangkan Allah ada berfirman, "Berdoalah pada Ku, nescaya akan Ku kabulkan..."



Apa masalah kita?
Hati kita tidak gembira sebab kita tidak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada. Kita tak pernah nak menghargai setiap nikmat yang kita dapat. Kita asyik memikirkan benda yang kita tak ada, sampai kita lupa melihat nikmat di sekeliling kita.
Kita berdoa, tetapi kenapa payah sangat doa kita Allah nak makbulkan?
Sebab kita asyik meminta pada Allah, tetapi kita tak pernah mintak ampun pada Allah, sedangkan dosa-dosa kita terlampau banyak pada Allah. Alangkah tidak malunya kita.
Kita merintih, kita merayu agar Allah makbulkan doa kita. Tetapi, lepas kita dapat kesenangan kita lupa pada Allah, kita tidak bersyukur pada Allah. Apabila datang kesusahan, baru ingat Allah balik. Baru nak menangis, merintih... mintak Allah pandang kita. Macam mana Allah nakmakbulkan doa kita?
Cuba kita renung diri kita kita. Cuba hitung, berapa kali kita sebut kalimah syukur dalam satu hari? Tak payah seminggu, cukuplah sehari sahaja. Berapa kali agaknya? Itupun kalau ada sebut la...
Pernah kita bangun malam, solat sunat? Solat tahajud? Solat taubat? Pernah?



Ada, mungkin ada, tapi dulu... waktu zaman sekolah dulu. Itupun, lepas kena ketuk dengan warden, suruh bangun. Lepas tu... ada? Ada, time dah nak exam... waktu rasa result macam ada aura nak fail. Siap buat solat hajat lagi! Lepas dapat result tu, ada tak buat sujud syukur?Hmm... entah latak ingat pulak.
Hari-hari kita buat baik. Kita tolong orang. Kita sedekah dekat orang. Kita buat macam-macam. Tetapi kenapa kita tak dapat nak rasa kemanisan setiap perbuatan yang kita lakukan itu? Hati kita tetap juga tak tenang. Kenapa ye?
Sebab dalam hati kita tak ada sifat ikhlas. Mulut cakap ikhlas, hati kata lain. Macam mana tu? Kita tolong orang sebab nak harapkan balasan. Nakkan pujian. Nakkan nama. Kita riak dengan setiap kebaikan yang kita buat. Macam mana hati nak tenang?
Bila dapat kejayaan, kita bangga dengan apa yang kita ada. Mula nak menunjuk-nunjuk dekat orang. Sampai lupa siapa sebenarnya yang bagi kejayaan itu dekat kita.
Alangkah tidak malunya kita... sedangkan Allah menciptakan kita sebagai khalifah di bumi ni.
Kitalah sebaik-baik kejadian yang Allah pernah ciptakan sehingga semua makhluk sujud pada bapa kita, Nabi Adam kecuali Iblis Laknatullah.
Betapa Allah muliakan kejadian manusia.
Tapi, kita sendiri tidak memelihara diri kita. Kita lupa tanggungjawab kita sebagai hamba. Kita lupa kepada yang mencipta diri kita. Bahkan, kita alpa dengan nikmat yang ada.
Nabi Muhammad S.A.W, pada saat malaikat ingin mencabut nyawa Baginda, Baginda masih memikirkan umat-umatnya. Ummati! Ummati! Sampai begitu sekali sayang Rasulullah pada kita. Tapi kita...? Kita lupa pada Baginda Rasul. Berat benar lidah kita nak berselawat ke atas Baginda. Macam mana hati kita nak tenang?
Lembutkanlah hati kita. Tundukkanlah diri kita pada Allah. Bersyukur dengan nikmat yang Allah pinjamkan pada kita. Semua itu tidak akan kekal. Bila-bila masa Allah boleh tarik balik semua itu. Ikhlaskanlah hati dalam setiap perkara yang kita buat.
Sesungguhnya, hanya Allah sahaja yang berkuasa menilai keikhlasan hati kita. Insya-Allah, kita akan dapat merasai kelazatan halawatul Iman itu sendiri. Tenanglah dikau, wahai hati...
Artikel iluvislam.com

p/s:moge Allah permudahkan segala urusanku di dunia wal akhirah..:)

Monday, August 1, 2011

Ahlan Ya Ramadhan~

salam sume~

rindu sgt nak menaip entry trbaru ttp baru2 nie ade mslh lptop cket time pi 'bercuti' di uia kuantan seminggu yang lalu..huhu..
alhamdulillah arini dah dapat bertemu kembali dgn laptopku..suke2..^_^

mybe next time tulis panjang2..kali nie nak post sal lagu yang sy penah dgr kat uia setahun yang lalu..
really love dis song..;)

video

hampir setahun...dia menyepi...kini dia kembali...menemani diri yang sepi...untuk mencari bekalan diri...semoga hadirnya kali ini membawa lebih berjuta erti...untuk dibawa ke ukhrawi...ahlan wasahlan ya ramadhan...♥