Thursday, December 27, 2012

jiwang cket

salam sume~

maaf tetibe rajin update blog..hehe..
tgh ngantok time study nie..
so kte buat satu entri ye :D

so sweet ;)
saya ade penah buat satu entri sal pasangan nie dlu..dieorg berdua sungguh comey n sweet..

utk awk yg sy still xtahu sape
harap kite jgk mcm tu..:)


Tuesday, December 25, 2012

dulu dan kini :)

salam sume~

rehat jap slps study..otak lg letih sbb belajar brbanding kerja..klu kerja, fizikal je yg letih kn?.huhu..
tp study nie pon baru brp chapter je..hehe..AAK? :D

tetibe rindu zaman muda2 dulu..nie kes tertengok pic dlm laptop k.suyi la nie..huhu..

time 1 st year :)



 
time 2nd year :)
nie gambar sekarang :)

terasa cepat masa berlalu..pejam celik pejam celik dah 3rd year dah..^_^ (sengsara la jgk sbnrnya nk smpai ke tahap nie..haha..) tp tu semua insyaAllah mnjadikn kite semua insan yg lebih baik ;)

p/s: k.jannah ckp time 1st year muka still nmpk cam budak2..skrg dh nmpk matang dh..haha :D

Saturday, December 15, 2012

i'm in 3rd year :)

salam sume :D

rindunya kt blog nie..sem nie bz yg amat..(macam sem len xbz..huhu..)
banyak benda nak tulis kat sini..tp xsempat T_T
mampu update kat fb n twitter je..tp xbest sbb yg dlm fb n twitter akn hilang..tp dalam blog insyaAllah xkan hilang melainkan if sy xengt password..ngee :D

saya dah jadi senior 3rd year :)

macam2 dah buat sem nie..rasa puas..alhamdulillah :)
jom tengok gambar..hehe..

di puncak BUKIT PANORAMA

 yg nie paling best..dah lama mengidam nak panjat bukit..akhirnya tercapai jugak hasrat kali nie..sy yg degil nie tetap panjat bukit walaupon kaki terseliuh..hehe..tp best sbb sume classmate sporting turun lambat2..tp syg xsmpat makan nasi dagang..rsa bersalah dgn dieorg tp nasib baik kt kdai roti canai tu..tuan kedai baik ati bagi kteorg makan durian :D

di Felda Keratong 10, Muadzam Syah


 yg nie kedua best..hehe..program Jalinan Budi aka baktisiswa..last program under sy as asst headcomm welfare n special task..2 hari satu malam yg sangat best..plus komiti2 yg sgt2 mantap..gambar atas ialah sebahagian komiti yg kna duduk di operation room yg sy rasa OR paling mewah..huhu..:D dapat jumpe imam muda fakrul razi n makan dgn isteri die..:D

imam muda fakrul razi

with anak imam muda..mysa :)


 last but not least, event yg xpernah sy jangka..sy diangkat jd vice president 1..Allahurobbi..semakin berat amanah yg dipertanggungjwabkan..sampai sy demam 3 hari..huhu..ok dah ngantok..exam dah dekat..doakan sy ye :)


Monday, September 3, 2012

kalau benar sayang




kalau benar sayang
mesti akan tutup aurat comey2
mesti xkan pakai baju ketat2

kalau benar sayang 
mesti akn brtudung tutup dada
bukannya bertudung saji..skjap tutup, skjap buka

kalau benar sayang
mesti xkan pakai sexy2
kerana dirimu begitu berharga
 
kalau benar sayang
mesti xkan tayang diri hatta mata bercelak pd ajnabi
sbb our beauty utk suami kta sorg je kn?.
 
kalau benar sayang
kita xkn heret suami, ayah, abang, adk laki kte masuk neraka
sbb kalau benar sayang, pasti smpai syurga :)




kalau benar sayang
jumpa wali sy..
xnak cintan-cintun monyet nie (ok yg nie mengarut..haha.. )


Tuesday, August 28, 2012

lagu indon vs lagu malaysia

salam sume~

kali nie nk gtaw knp sy prefer lagu indon drpd lagu malaysia..hehe..
ape yg sy observe penyanyi or band2 dr indon mula2 mereka akn popular dgn lagu jiwang mereka..tp pastu mesti akn ada lagu brunsurkan kerohanian.

tak percaya?

first, afgan mula2 glamour dgn lagu 'terima kasih cinta'..pastu lagu die brunsur kerohanian ialah 'padaMu kubersujud' n sy first time dgr lagu padaMu kubersujud tu melalui ikim.fm..konfius jap masa dgr..sbb rasa cam suara afgan tp asal ade kt dlm ikim.fm..huhu..

second, wali band..famous dgn lagu jiwang cam 'cari jodoh' dan 'yank' pastu dieorg buat lebih banyak lagu islamik cam taubat maksiat, mari selawat n paling sy suka 'ya Allah' :)

third, grup yg sy bru jumpa lagu islamik die..hehe..which is band dadali..sebelum nie deorg famous dgn lagu di saat aku mencintaimu..lagu tupenah jd background music blog nie n ade satu entry sal lagu tu..huhu..so kt bawah nie lagu islamik dieorg..a nice song :)


byk je lagi band indon buat lagu islamik tp kali nie share tiga jela dulu :)
penyanyi malaysia ade la jgk tp bley bilang dgn jari je..melainkan if dieorg benar2 berubah..
tp najwa latif mcm ikut jejak langkah org indon je..dh dgr lagu die tajuk adaMu?.:) lg bgus buat lagu mcm nie dr lagu cinta muka buku tu..tp suara die still aurat T__T



p/s: sy still suka zikir or selawat dr kumpulan nasyid Malaysia..peace no war ;)

Monday, August 27, 2012

happy EID 2012 :)

salam aidilfitri semua :D
maaf zahir batin..(seminggu dah syawal berlalu)

aidilfitri kali nie penuh bermakna walaupon bersederhana..*ayat karangan bm form 5*
honestly, raya dis time antara yang the best eventhough duit raya yang dapat makin susut..hua3

best sebab 1st day sume adk-bradik belah abah serbu umah kteorg..dpt jumpe sepupu n anak2 sepupu yg kalau xraya mmg ssh nak jumpe..pukul 7 ptg nasi minyak air tangan umi dh abes licin..lagi satu, kali nie dapat panggilan baru which is "MAMA LINA"..haha..mama lina yang sporting main teka-teki dgn anak-anak sepupu yg jarang jumpe..hehe..best bila anak2 sepupu yg comey2 n pndai2 tu ckp mngaku kalah xley jwb teka-teki mak sepupu die nie..haha :D

raya kali nie best sbb bley jumpe kwn2 sekolah rendah dulu..hampir 10 tahun xpenah jumpe..*sbb reunion xpenah pi* n dgn semangat bbrp org kwn yg sanggup amik sy dr umah nie..dpt la kte brjumpa kembali..huhu..thanx guys yg sudi amik sy :) ade yg brubah makin cun, makin hensem, makin tggi n mantain comey mcm sy :D

kami dtg lambat..sempat brgambar dgn mereka je~

kemuncak raya kali nie ialah bbq raya reunion spm smkatj batch 2004-2008 pd 25/8 baru-batu nie..dirancang lebih sebulan sebelum raya..sy jadi asst treasurer tp mcm xbuat keje je..sori org atasan ye ^^
best bley jumpa rakan selepas 4 tahun abes spm..tp kalau seuia tu..sokmo je jupe :D

makang aiskring lu :D

all the gurls yg datang :)

awek2 cun ;)

makanan yg sedap sdgt

budak kelas sy yg datang..separuh budak uia =,='





p/s: thanx kpd tukang amik gambar..:D

Monday, August 6, 2012

Software Koleksi Lengkap Hadis Sahih Bukhari & Muslim etc


salam sume~

Ada lah dalam seminggu juga lepas dapat tahu pasal koleksi lengkap hadis sahih Bukhari & Muslim ni.Sangat mudah & bermanfaat!Kita hanya perlu download dan install macam biasa dekat laptop masing2.Software ni kira macam e-book juga la.Banyak kelebihannya.Tak perlu nak hurai panjang2 kelebihan yang ada dalam software ni.Just click those pictures untuk lebih clear & faham what the software is about.

boleh download kat sini..semoga bemanfaat :)
 

untuk terjemahan

untuk cari artikel




untuk search tajuk2 yang kite nak 
overview surah2 al-Quran 
boleh tukar2 theme lg!
boleh pilih mana2 qari yang kite suka!
himpunan hadis2 Bukhari dan Muslim   











Saturday, August 4, 2012

lonely thought

salam sume~

kali nie juz nak luah perasaan..
alhamdulillah hari nie dah masuk hari ke16 umat Islam berpuasa dan dah nak masuk dkt dua bulan sy bercuti..

kadang2 mari terpkir dalam otak nie..ape yg saya dah buat time cuti kali nie?

kalau cuti panjang sem lepas, sy keje as salesgirl kat desa murni..terasa seolah2 cuti sy dah terisi..huhu..

tapi kali nie sy buat keputusan xnak kerja..masa mula2 cuti ade gak cari kerja tp dgn syarat nak stop kerja time ramadhan start..

byk la jgk tawaran kerja yg sy dapat..mak ayah pon suruh je keje..huhu..bos kat desa murni pon ade panggil kerja balik gak..manakala mostly kerja kosong yg sy taw sume jauh dr rumah..smlm pon dpt lagi tawaran kerja..

jauh di sudut hati teringin nak kerja..terasa sangat nk kerja kt kedai spec..nak tambah pengalaman dan skill sbg seorang budak opto..dah la i think my skill is quite bad T_T camne nak jd optomertrist berjaya nie?.
bila dapat taw ade kawan2 yg dpt kerja kat kedai spec..owh jelesnya sy...

tapi sebenar2nya saya xnak kerja kali nie ialah sebab sy nak topup amalan sy dalam bln pose kali nie..walaupon ade orang cakap Allah bukannya hanya ade dalam bulan ramadhan nie je tapi sy rasa Allah sgt sygkan hamba-hambaNya yg sering lalai n alpa nie..ape yg kite dah buat selama 11 bulan yg len sblm nie?.macam2 maksiat n dosa kita dah buat antara sedar dan xsedar..mencari hal dunia yg xabes2..

tp sayangnya Allah pada kita..die sediakan satu bulan untuk kita tambahkan amalan kita tanpa gangguan syaitan bahkan bg bonus lg malam Lailatul Qadar..T_T benarlah Allah Maha Pengasih lg Maha Penyayang tp  kita hamba yg sombong :'(

bila kerja dulu, terasa susah sgt nak khatam al-quran..yela..balik kerja mlm2 dah letih tp mengajar erti mujahadah la time tu..terawih pon byk kna buat sorg2 je lpas balik kerja T_T tlg mak masak juadah berbuka pon boleh kira dengan jari je..
sebab tu kali nie terasa sayang sgt nak tggal terawih..alhamdulillah finished al-quran for the first round..may Allah ease me for the second round :)

dunia jambatan akhirat



dunia kita kejar..tp jangan sampai akhirat kite tercicir..semoga Allah menerima amalan kita semua dalam bulan ramadhan nie dan insyaAllah amalan2 kita yg sebelum ni dan yg akan datang :)

“Dunia dan akhirat itu umpama rumput dan padi…
tanam padi rumput akan tumbuh jua, tetapi tanam rumput takkan tertumbuh padi. Begitu jua dunia dan akhirat..kejar akhirat dunia akan dapat bersama, kejar dunia hanyalah dunia semata-mata”



p/s:jika diriku diuji dengan kata-kataku ini..semoga Allah bg kekuatan untuk aku menghadapinya..Allahurobbi









Friday, August 3, 2012

zaman kanak-kanak RIBENA

salam sume..
maaf sy terlebih rajen update blog skrg nie..hehe..:D

insyaAllah esk 15 ramadhan sy n family akn berbuka puasa kt umah mak sedara sy..:)
sume ahli family belah ayah sy akn berkumpul kt sna..
xsabar nak jumpe kazen2 gue yg mabeles n gojes2 lake..hahah


semalam main balas komen kt fb dgn one of my kazen..
pastu terkeluar la cite zaman knk2 ribena kteorg waktu ramadhan..hehe
siyes pecah perut gelak bila teringat time tu :D

so kali nie sy nak reveal cket2 ape yg kteorg buat time bulan pose 10 thun yg lepas..owh cptnya masa berlalu T_T

sume cite nie berlaku bila kteorg which are sy, ecah, intan, sopi n ani berkumpul kt umah mak sedara kteorg iaitu che sam..hehe..

kteorg akn pegi pagi2 ke umah mak sdara tu pastu tlg la cket2 ape yg ptot..kupas kulit bawang je rsa pandai time tu..hehe..lpas bosan2 kiteorg tukang tgk je..hehe..

lpas tu lepak2 dalam bilik kak ten..main dgn bear die yg besar giler tu..xpon cuba spec kak ten yg mcm2 jenis tu..hehe..xpon baca majalah mangga n main permainan teka personaliti dlm tu..huhu..so childish..hehe

lpas zuhur kite pon mula la berjalan kaki ke pasor besor kt tu..hehe..main lari2 atas tu..best sbb tmpat parking kat tu luas..hehe..then kite beli aiskrim poli ehk ecah?.haha..pose yang yuk je time tu....

lpas asar gi tlg hntr makanan ke jiran2 che sam kn?.tp yg nie smpai skrg still buat :)

time magrhrib paling best tu..hehe..lpas buke pose kite mandi ramai2..haha..lambat sgt tggu org len mandi kan..pastu bile mandi ramai2 lama jgk..n then, kluor dgn muke xbrsalah..huhu..time tgh2 mandi tu dgr kt dapur xdop air la..tp kite selamba je mandi kn?.hehe..




pastu korang engt x time bkk pose kt umoh mok?.hehe..kt nie special cket..lme dh dop gi umoh mok kn?.T_T ape yg best kt sini  lpas bkk pose..org len gi smyg trawih lpas maghrib..tp kite gi main bunga api n mercun bawang..huhu..pastu kite letak lilin kecik yg kite beli ptg tu sekeliling kwsn umoh mok..kite tggu dekat2 org nak balik terawih pastu kite pon pasang lilin tu..konon2 nak wat surprise kat mak2 ayh2 kite yg bru sudah terawih or..hehe..siyes comey kwsn umoh mok tu time tu kn?.^_^

hoho..rindunya time tu..skrg sume dah besar pnjg..dah bley kwin dah..hek2 :D









buatmu muslimah :)







Saya teringat sebuah buku kecil yang saya baca ketika sekolah rendah. Cukup menarik. Terjemahan dari sebuah kitab kecil berjudul 'Ya Binti' (Wahai Puteriku)  tulisan Syeikh Ali Tanthawi. Entah mengapa, sehari dua ini saya kembali menyelak helaian buku kecil ini. Suasana hari ini seakan bertepatan dengan apa yang dinukilkan oleh Syeikh. 

Inilah kelebihan tulisan ulama' yang ikhlas dalam berdakwah. Saya kongsikan beberapa petikan dari kitab kecil ini. Moga- moga kita bersama mendapat manfaatnya.


"Pintu pemulihan (cara mencegah maksiat) ada di hadapanmu. Kunci pintu itu ada di tanganmu. Jika engkau meyakininya dan engkau berusaha untuk memasuki pintu itu, maka keadaan akan berubah dan menjadi baik.


Engkau benar puteriku, bahawa kaum lelakilah yang mula-mula melangkah menempuh dosa, bukan wanita. Tetapi ingat, bahawa tanpa kerelaanmu dan tanpa kelunakan sikapmu, mereka tidak akan berkeras melangkah maju. Engkaulah yang membuka pintu kepadanya untuk masuk.


Seandainya engkau tahu bahawa lelaki itu serigala dan engkau adalah kambing, pasti engkau akan lari seperti larinya kambing dari ancaman cengkaman serigala.


Jika yang dikehendaki oleh serigala dari kambing adalah dagingnya, maka yang diinginkan lelaki adalah lebih daripada itu. Lelaki mengingingkan lebih dari sekadar daging kambing dan bagimu lebih buruk daripada kematian kambing itu.


Lelaki mengkehendaki yang paling berharga darimu iaitu harga diri dan kehormatanmu. Nasib seorang gadis yang diragut kehormatannya lebih menyedihkan daripada nasib seekor kambing yang dimakan serigala.


Wahai puteriku,
Demi Allah, apa yang dikhayalkan oleh pemuda ketika melihat gadis ialah gadis itu telanjang dihadapannya tanpa pakaian.


Aku bersumpah lagi: "Demi Allah, jangan percaya terhadap kata-kata sebahagian lelaki, bahawa mereka memandangmu kerana akhlak dan adab. Berbicara denganmu sebagai sahabat dan apabila mencintaimu hanya sebagai teman akrab." Bohong, bohong, bohong, demi Allah dia berbohong. Seandainya engkau mendengar sendiri perbualan di antara mereka, pasti engkau akan takut dan ngeri.





Wahai puteriku,
Lelaki yang baik dan soleh, akan datang kepadamu, dengan segala kerendahan hati, memohon kemaafan, menawarkan kepadamu hubungan yang halal dan terhormat. Dia datang untuk meminang dan mengahwinimu..."


Sedekahkan al-Fatihah buat Syeikh Ali Tanthawi yang meninggal dunia pada hari Jumaat, 18 Jun 1999 bersamaan 4 Rabiul Awwl 1420H

http://www.raziffuad.com/2012/06/buatmu-muslimah.html

Thursday, August 2, 2012

agent DROPSHIP ^^

salam sume~

kali nie nak cite sal tajuk kat ats tu..agent DROPSHIP :)
sekarang nie sy jd agent dropship tu..tp org engt sy jual barang secara online..hehe..
sy xde modal nak jual barang2 nie..tp oleh sbb cuti sem kali nie sy xnak keje kt desa murni tu dah..so utk tidak bazirkan masa menternak lemak semata-mata..so sy join la menda nie..^^


secara simple nie la ape yg sy buat..(tgk ANDA)


sy start join benda nie 20/6 baru2 nie..so kira hampir sebulan lbey dah la kn..honestly, join benda nie xde la dpt untung byk sgt tp drpd xdpt ape2 langsung,,nie kira ok la kn ;)

goyang2 kaki..n ape yg sy dpt selama sebulan sy join benda nie ialah~

dress nie sy beli gune komisen yg sy dpt hasil join benda nie..xkeluar satu sen pon ok?.:D tgh tggu bila nak smpai nie..haha..

next, i got this one~
pashmina nie insyaAllah akn smpai lagi 2-3 hari..bley wat raye nie..hehe..yg nie sy dapat sbb sales sy tertinggi utk bulan7 bru nie..kiranya hadiah as pembakar semangat la..ok what ape?.man jadda wajada right?.:)

so see?.sy xkeluarkan satu sen pon but even i got all those things kat atas tu..:D walaupon xdela byk sgt tp at least dpt something sambil komen2 or chatting dgn kwn2 kat fb..3 in 1 gitu..hehe..;) macam same la ape yg sy dpt time keje kt desa murni dulu which is dpt pengalaman jumpe mcm2 jnis customer n dpt  beli baju raya tp kt sana kna bersusah-payah cket..huhu..

p/s: thanx pd sume yg sudi membeli dgn sy..beli la byk2 lg pasni..hehe.. :D



Tuesday, July 24, 2012

PROMOTE OPTO CKET :)

salam sume..
sy bru siap masukkan.video yg sy buat sal opto dalam youtube..
masukkan dlm tu sbb nk tunjuk kt adk sy yg blaja kt cfs tu..
nak bg kut emel n fb, lama sgt kna tggu..tp msukkan dlm utube pon 2 kali 5 je rasanya =,='

sbb video ini dibuat ialah untuk tunjuk kat adk2 kat sklh lama sy nnti..insyaAllah kalau pnjg umo la :)
nak promote betapa bestnya optometry nie..haha..
nnti mesti org persoal?.xkan la sume best je sal opto nie..
mmg ade kes2 pahit n sdey tu, tp part tu sy cerita len kali ok?.;)

ENJOY THE VIDEO ^^



sy terpaksa stalk beberapa fb classmate sy sbb nak cari gambar2 yg dlm video tu..sori guys n thanx a lot ya :)

any komen sal video nie bley gtaw kt fb :) bley lagi nak ubah video nie..sbb talk tu insyaAllah minggu depan..
jzkk n selamat menjalani ibadah pose ^^

Saturday, July 21, 2012

RAMADHAN KAREEM DATANG LAGI ^^

salam sume..
semoga ramadhan kali ini lebih baik dr sebelumnya ye :)

Thursday, July 12, 2012

ADE BEZA EHK??

salam sume~






CINTA - Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


SAYANG - Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


SUKA - Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


MINAT - Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…

wallahu a'lam...

Kalau benar cinta, mestilah hendak membawa ke syurgaNya.


(COPY : just 4 share)

Sunday, July 8, 2012

MATA DAN ISLAM

salam sume~

sy terlebih rajin update blog sekarang nie..hehe..
kali nie sy nak share mengenai mata dan Islam..
kalau boleh setiap apa yg kita belajar, kita relatekan dengan Islam..
sbb Islam dah sediakan segalanya untuk kita..tinggal kita je untuk discover..
dan sebenarnya banyak cerita sal mata dalam Islam nie..x percaya?.jom baca cerita kt bawah :)




KERANA SEHELAI BULU MATA

Diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili.

Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan hidupnya di dunia utk berbuat maksiat.

Namun begitu dia berkeras membantah, "Tidak demi langit
dan bumi,sungguh tidak benar.

Saya tak pernah malakukan perkara itu..."

"Tetapi saksi-saksi mengatakan engkau betul2 telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa "

Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruang yg ada.

Kemudian dia pun menyanggah, "mana saksi2 yg engkau maksudkan?

Disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja."

Jawab malaikat, "Inilah saksi-saksimu....."

Tiba-tiba mata berbicara, "Saya yang memandang,"

Disusuli dengan telinga, "Saya yg mendengar perkara itu"

Hidung pun tidak ketinggalan, "Saya yg mencium"

Bibir pun mengaku dengan selambanya, "Saya yang merayu"

Lidah menambah dengan berani, "Saya yang menjilat dan menghisap"

Tangan tanpa malu meneruskan, "Saya yang meraba dan meramas"

Kaki pula menyusul, "Saya yg berjalan dan berlari semasa itu"

"Nah kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu," ujar malaikat.

Orang tersebut tidak dapat membuka sanggahnya lagi.

Ia berputus asa dan amat berduka kerana sebentar lagi ia akan dihumban ke dalam neraka jahannam..

Padahal ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi.

Tatkala dia sedang dilanda kesedihan, tiba-tiba terdengar satu suara yg amat lembut dari sehelai bulu mata berbunyi,

"Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini."

Malaikat menjawab dengan tenang, "Silakan wahai bulu mata"

"Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan.

Bukankah rasulnya telah berjanji, apabila ada seorang hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yg dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka?

Maka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata
penyesalan."

Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga:

"Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata.."


kalau secara teorinya, bulu mata nie menghalang mata kita drpd dimasuki habuk dan bendasing di samping spread the tears and other secretions on the eye surface to keep it moist and masya-Allah bulu mata juga mampu menghalang kita dr api neraka !!

dalam hadis pon ade bercakap mengenai mata jugak..



bahkan dalam al-quran pon ade bercerita pasal mata kerana mata boleh jadi kunci untuk melihat kebesaran Allah namu pada masa yg sama boleh menjadi gerbang maksiat. Oleh itu, Allah berfirman:


“katakanlah kepada orang laki-laki beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya dan pelihara kemaluannya. Yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka dan sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yang mereka perbuat.’ Dan katakanlah kepada wanita yang beriman, hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya.” (QS.An-Nuur [24]: 30-31).



 p/s: menangis jgn untuk perkara sia2 dan sama-samalah kita menjaga pandangan ^^

Saturday, July 7, 2012

Tuesday, July 3, 2012

FITRAH = MOTIVASI


salam sume~

2-3 hari nie sy malas menaip..tp sy rajen blogwalking *wink2*
so kali nie nak share yg sy kira amat menarik..sesuai untuk remaja2 mcm sy nie..chewahh :D
jom baca n hayati ^^





             fitrah itu mampu mencampak anda setinggi langit!


” saya nak tanya sikit. macam mana nak tangani perasaan nak bercinta ni ye.. kahwin lambat lagi, mak saya kata tunggu habis belajar.. saya pun tak fikir pasal kahwin, tapi perasaan ni datang..”
     Seorang sahabat berpangkat adik mengadu rasa baru-baru ini. Saya berfikir sejenak. Soal fitrah, bukan boleh disekat. Itu respon pertama saya.
Sebenarnya, ramai remaja keliru tika didatangi perasaan tersebut. Sebahagian mereka menyalahkan diri sendiri dan berusaha mencampakkan fitrah tersebut jauh-jauh. Fitrah yang mengusik jiwa itu dianggap sebagai parasit yang bisa ‘merosakkan’ cita-cita dan masa depan. Saya kurang bersetuju.
Lalu saya rumuskan satu panduan kepada sahabat tersebut. Soal fitrah sukakan berlainan jantina, itu normal.

      Hadirnya waktu ini, juga suatu yang normal. Yang tidak normal, sukakan sesama jantina. Maka, usah hukum diri sendiri sebaliknya ambillah perasaan tersebut sebagai motivasi.
Ketika anda didatangi perasaan tersebut, anda bayangkan perkahwinan sebagai suatu yang berbaur mustahil. Ini silap. Jangan anggap perkahwinan itu sebagai ‘terlampau jauh’ sehingga anda tidak mahu memikirkannya. Perkahwinan itu soal jodoh, ia kerja mutlak Sang Penguasa ; Allah. Sebagai manusia yang beriman dengan takdir tersebut, kita jahil tentang bila masanya dan siapa orangnya. Maka apa yang ada pada kita adalah usaha. Dan usaha itu, perlu dimulakan dari sekarang.

      Dengan hadirnya perasaan bernama fitrah itu, ubahlah diri dan pemikiran anda untuk maju setapak. Anda bakal bergelar pemimpin kepada sebuah keluarga. Anda bakal naik ke jawatan suami melalui AGM yang dipengerusikan Tok Kadi. Itu suatu benda yang besar. Maka, benda sebesar itu perlukan persiapan dari sekarang. Tak kanlah rancangan kahwin nanti habis belajar, maka berfikir dan bersedia ke arah perkahwinan baru akan bermula selepas habis belajar?

     Tidak. Segalanya bermula di sini dan hari ini. Tingkatkan pengetahuan dan bahan bacaan. Ubah personaliti diri. Bina daya kepimpinan. Maju setapak ke depan dengan berusaha keras menjadi seorang pemuda yang matang. Di samping pengajian di bilik kuliah, pengajian sampingan ke arah Bait Muslim itu perlu turut sama digiatkan.

      Sedar atau tidak, anda sedang bergerak ke arah perkahwinan yang cemerlang. Melalui apa? Melalui tindakan bijak anda meraikan fitrah. Bukan hanyut dalam arus fitnah. Anda tidak akan menjadi seorang yang kuat berangan, leka bermain cinta, termenung siang malam dan hilang fokus pada pelajaran. Semuanya kerana sebuah fitrah yang menyuntik motivasi.

GANGGUAN?

      Kita perlu mengubah minda dan tanggapan kita pada hal ehwal cinta, jodoh dan perkahwinan.
Kalau kita aktif dengan kerja dakwah di kampus, jangan jadikan rak buku kita hanya penuh dengan buku-buku gerakan dakwah tarbiyah semata-mata. Isikan juga dengan bahan bacaan tentang Baitul Muslim. Petua membina rumahtangga bahagia, panduan menangani konflik rumahtangga, pengurusan ekonomi keluarga, persoalan haid, nifas dan istihadhah, kesemuanya adalah bacaan wajib bagi anda. Kenapa perlu ada diskriminasi?

      Ramai orang beranggapan semua perkara berkaitan rumahtangga sewaktu di alam belajar, adalah gangguan kepada pelajaran. Ini silap. Pemikiran sebegini cenderung menjadikan remaja lambat matang dan tidak berjiwa besar. Mereka seolah ‘dilalaikan’ dengan pembelajaran bersijil semata-mata, tanpa dititikberatkan nilai tambah yang lain. Pada mereka, perkahwinan itu lambat lagi. Sekarang fikir belajar dahulu.

      Maka ketika didatangi fitrah dan perasaan inginkan teman hidup, mereka mula menggelabah. Terdesak kerana tidak nampak jalan yang ‘halal’, maka perhubungan jalan belakang menjadi pilihan. Mak ayah tidak tahu dan pembelajaran juga dianggap ‘selamat’. Mabuklah mereka dengan ucapan-ucapan kasih, rindu dan sayang. Lekalah mereka dengan keluar berduaan yang akhirnya menjebakkan diri mereka ke kancah nafsu yang hina lagi menghinakan.

      Dalam masa yang sama, adakah soal menjadi pemimpin kepada keluarga, membina keluarga bahagia dan menuju perkahwinan yang cemerlang menjadi tumpuan dan fokus utama? Tidak. Mereka hanya leka bermain cinta, sedikit pun tiada suntikan motivasi.
Sebahagian besarnya tewas di tengah jalan, lantas menanggung penyesalan yang tidak berkesudahan.

MULIA

      Ingatlah teman. Fitrah itu tidak pernah menjadikan anda hina. Fitrah itu secara dasarnya bertujuan untuk memuliakan anda sebagai anak adam.
Firman Allah ta’ala : ” Dan sesungguhnya telah kami muliakan Bani Adam..”
Tilik kembali ke dalam diri anda. Jika perkahwinan itu masih jauh dari perancangan anda, saya tidak mengajak anda supaya menjadikannya lebih cepat. Saya cuma mengajak anda mengubah cara fikir, dengan menjadikan perkahwinan itu sebagai suatu yang sedang mampir. Bererti, anda sedang menuju ke arahnya.
Maka, jika anda sedar hakikat tersebut, anda akan terus berusaha dari sekarang.


Contoh :
3 tahun lagi untuk berkahwin. Maka dalam buku perancangan anda, segera ditulis. Tahun pertama, ingin hadam buku motivasi berkaitan nilai komunikasi positif dalam rumahtangga. Juga buku penting berjudul ‘Men Are From Mars, Women Are From Venus’. Tahun kedua pula, kajian tentang pengurusan ekonomi keluarga beserta elemen tarbiyah asas suami dan isteri. Tahun ketiga pula, kitab Tarbiyatul Awlad ( Pendidikan Anak-anak ) akan diperhalusi dengan teliti.
Melihat kembali apa yang anda tulis, anda akan dapati bahawa masa yang anda ada sangat singkat!
Tidak ada banyak masa untuk masih leka dengan dunia ‘ulala’ budak-budak muda. Tidak banyak masa untuk membaca komik dan bermain games. Tidak ada banyak masa untuk mengorat si Timah dan si Minah. Tidak ada banyak masa untuk melayan perasaan syok kepada pelakon drama Korea!

MOTIVASI

Percayalah, anda akan berubah menjadi seorang yang penuh dengan motivasi dan ‘mimpi-mimpi’ yang bersedia untuk dijadikan realiti. Anda beruntung jika masih muda dan perkahwinan masih jauh dalam perancangan anda, kerana anda akan punya banyak masa untuk bersedia.

Jika anda sedar dan faham apa yang cuba saya sampaikan dalam entri ini, maka jangan ragu-ragu untuk berubah.

Asingkan diri anda dari kehidupan ‘biasa’ orang-orang bujang, kepada kehidupan ‘luar biasa’ orang-orang bujang.

Anda akan menjadi orang bujang yang rajin, kemas, matang dan positif sebagai ganti kepada orang bujang yang pemalas, selekeh, kebudak-budakan dan negatif.

InsyaAllah, jika anda sanggup mengambil fitrah itu sebagai Motivasi.

Sekian.

http://www.myilham.com/blog/2011/07/fitrah-yang-menyuntik-motivasi/

Monday, July 2, 2012

salam sume~

mood: majlis kawen Irma Hasmie n Rezza Shah Azmeer <3








p/s: gambar mane paling comey?. :D

Thursday, June 28, 2012

Kitakah isteri yang dicari?

salam sume~

terjumpe blog akak nie..best jgk cara die menulis tp sy paling suke artikel nie..membuatkan kita berfikir jap sal rumah tangga n yg sewaktu dgnnya..



Dari pengalaman hidup melihat sikap dan karakter lelaki yang berada di sekeliling, maka insan yang bernama perempuan sering memerhati dan akhirnya mempelajari apakah ciri-ciri yang baik pada seorang suami.

Bukan lelaki sahaja yang bisa tidak tentu arah bila melihat perempuan solehah idamannya, bahkan yang bernama perempuan itu juga bisa bergetar hatinya melihat lelaki yang soleh. Hingga tersemat di sudut hatinya, berdoa dan meminta pada ALLAH agar dipilih oleh lelaki soleh itu..

Betul tak saudara-saudara perempuanku… :P

[Ya, bukan semua.. sebahagian perempuan tidak terusik hati pun dengan kebaikan dan kesolehan lelaki…]

Idealnya, semua yang memiliki hati perempuan inginkan bakal suami yang baik, bertanggungjawab, peramah, penyayang, beriman, beramal soleh, berilmu…

Ada yang inginkan yang kaya dan hensem..yang penuh sifat kelelakian.

Ada yang inginkan yang sekufu dan ‘sekepala’…

Ada yang inginkan sama-sama aktif dalam jemaah dan dakwah. Sama-sama bersemangat dalam kerja-kerja sosial dan kebaikan.

Namun, apakah realiti yang sering berlaku…?
Bila suami baik…

“ Abang ni baik sangatlah.. kalau ya pun nak buat baik, agak-agaklah sikit…” luah si isteri tidak puas hati si suami membeli kereta baru untuk ibu dan ayah mertua. Apatah lagi, suami tidak melayan permintaan isteri untuk bercuti ke negara empat musim. Sedangkan kereta itu untuk mengganti kereta lama yang telah terlalu uzur.

Bila suami bertanggungjawab…

“Abang ni asyik balik kerja lewat.. Bila tak kerja pulak, ada je urusan lain yang tak habis-habis.. Abang tinggalkan saya sorang-sorang layan anak kat rumah..”

Sedangkan suami pulang lewat kerana mengurus perniagaannya dengan penuh tanggungjawab. Kerana kemudiannya dia ingin melaksanakan tanggungjawab memberi makan minum pakai pada anak isteri. Kerana dia juga ada tanggungjawab dakwah dan membantu ummah, bukan sekadar mencintai isteri dan anak-anak.

Bila suami berkarakter penuh kelelakian, kita para isteri ingin mem ‘perempuankan’ diri si suami. Diajak suami bershopping baju dan kasut lama-lama, diajak suami bersembang dan bergosip lama-lama tanpa arah tuju, ingin melihat suami juga menangis terharu bila sesuatu yang menyentuh berlaku.. sedangkan itu semua jauh dari minat dan sifat kebanyakan lelaki..

Akan sabarkah kita dengan suami yang baik dan bertanggungjawab sebegini..? Yang berkarisma dengan kelelakiannya…?

Atau kita hanya ingin menjadi isteri yang memiliki suami yang lalai tanggungjawab kerana sibuk memenuhkan keinginan nafsu dan kehendak isteri yang tak pernah puas..?

Bila suami peramah..

“ Abang ni tak payah lah senyum kat semua orang, tak payah sembang dengan diorang selalu.. seronok la perempuan tu abang senyum kat dia, layan sembang..”

Padahal si suami cuba berbaik-baik dengan kakak ipar dan adik ipar perempuan supaya tidak dikatakan sombong dan dingin.

Bila suami berilmu, beriman dan beramal soleh…

“Abang ni asyik baca buku..asyik depan laptop menulis.. bila hujung minggu, sibuk dengan program dakwah, kelas quran lah, kuliah lah, daurah lah.. bila abang nak spend masa dengan saya dan anak-anak..!” ujar isteri dengan rasa sedih tak puas hati.

Sedangkan dulu si isteri mengagumi lelaki yang nampak ke depan dalam program dakwah. Si isteri terkagum-kagum dengan aura ilmu dan keimanan yang terpancar di wajah pemuda dakwah itu. Si isteri tertarik dengan kemurahan hati pemuda itu bersedekah. Si isteri dulunya teruja untuk bersama pemuda dakwah yang giat aktif..

Dan akhirnya meluahkan… “Lebih baik saya kahwin dengan orang biasa..”

Kerana setelah berkahwin dengan ustaz, pendakwah, agamawan, ilmuwan, jutawan, dermawan.. ternyata para isteri sukar untuk menerima gaya hidup suami yang kononnya dulu itulah ciri-ciri idaman.

Dan bagi yang bernikah dengan ‘orang biasa’, mereka berharap pula mendapat ‘orang-orang agama’.

Sedangkan nantinya, sukar para isteri untuk menerima apa-apa kesalahan dan kesilapan suaminya.. Orang agama diharapkan seperti malaikat suci diri sempurna peribadi.

“Tak sangka suami aku macam tu, dia tu kan penghafaz Al Quran..”

“ Suami saya tu namanya je pegawai di jabatan agama tapi…”

“Dengan orang lain sibuk berdakwah, dengan isteri dan anak sendiri tak ada masa…”

Sedangkan seorang suami itu- ‘orang agama atau orang biasa’ - mengharap kita menerima kelemahan dirinya seadanya.

Seorang suami itu harapkan kita bersabar dan kuat mengurus emosi sendiri dan keluarga sewaktu ketiadaannya. 
 
 
 
 
 

Seorang suami itu juga mengharap isteri tidak berhenti menuntut ilmu, agar mampu mendidik fitrah anak dan mencorak rumahtangga dengan suasana islami. Suami keluar berkerja dan berdakwah, isteri di rumah konsisten dan strategik mentarbiyyah [mendidik].

Suami berharap isteri berhenti bergosip dan bersembang kosong tentang artis atau orang lain, tentang fesyen, tentang perabot, make-up, tentang melancong yang memakan kos yang banyak dan topik lain yang menjauhkan famili dari kesederhanaan dan keredhaan tuhan.

Setelah bernikah, ternyata kita yang bernama isteri tidak sabar dengan ciri yang kita idamkan dulu..?

Atau kita yang tidak pandai membawa diri dengan karakter suami yang pelbagai bentuk dan gaya…?

Atau kita jarang sekali merasa cukup dengan masa, wang dan kemesraan yang suami kongsikan…?

Ingin yang sekufu, namun sedarkah bahawa sekufu itu boleh jadi kupu-kupu yang meninggalkan pasangannya jika kita tidak bersungguh berubah ke arah kebaikan…dan menjadi renggang jika kita tak pandai memimpin pasangan kepada kebaikan?

Manusia itu mungkin, mungkin pada satu tahap boleh sekufu.

Tapi realiti nya, manusia sentiasa dan kerap berubah. Kepada yang lebih baik atau lebih teruk. Tak akan terus sekufu.

Dan kita tak berubah dengan kadar dan cara yang sama dengan pasangan hidup. Apapun, moga perubahan itu destinasinya sama –menuju redha Ilahi.

Lalu sebenarnya, yang teramat penting adalah kemampuan kita para isteri membawa diri dalam rumahtangga yang dibina setelah membuat keputusan dengan istikharah dan musyawarah.

Mampu membawa diri yang bagaimana..?

Jika suami kaya, bagaimana untuk kita memahami dan menghormati gaya hidupnya yang berbeza dari kita ‘orang kampung’ (yang tak berapa kaya).

Jika suami orang kampung, bagaimana kita perlu bijak menyesuaikan diri dengan suasana kekampungan dan tidak menunjuk muka serba tak kena kerana ‘kebandaran’ kita.

Jika suami bijak atau bergulung ijazah hingga PhD, bagaimana untuk kita membina kecerdasan diri agar kita tidak seperti budak tadika yang banyak sangat tak tahu..

Jika suami miskin atau berpangkat lebih rendah, bagaimana untuk kita merendah hati dan bergaul mesra dengannya agar dia tidak merasa tertinggal di belakang isteri, kerana selamanya seorang suami harus di atas sebagai pemimpin yang wajar ditaati dan dihormati.

Jika suami sebaya atau lebih muda, bagaimana untuk kita taat dan redha dengan keputusannya, kerana kita rasa kita lebih matang dari dia atau kita dengan dia sama sahaja, bukan pandai sangat buat keputusan.

Jika suami lebih berusia, bagaimana untuk kita memahami dan meletakkan diri sejajar dengan banyak pengalaman dan pengetahuannya..

Jadi, simpan sebentar senarai calon suami idaman..

Ayuh kita buat senarai menulis apa kekurangan diri kita, apa skills dan value yang kita perlu tambah pada diri dalam rangka menjadi isteri idaman … apa senarai kekuatan yang perlu kita bina, agar kita mampu menjadi isteri yang pandai membawa diri, walau siapapun ditakdirkanNYA buat kita…

Di lempar ke lautan menjadi pulau, di lempar ke awan menjadi bintang yang berkerdipan..

Menjadi isteri yang bahagia bukan dengan mengharap, mengharap dan banyak menerima, namun dengan banyak memberi, memberi dan terus mencari kebaikan dalam setiap keadaan..

Sekian perkongsian, harap bermanfaat..
 

Sunday, June 24, 2012

alhamdulillah :)

salam sume..
alhamdulillah ya Allah :)




 

The entire crowd in Sujood in Tahrir Square Egypt. Allahuakbar! May Allah put barakah into the future of Egypt and all Muslim countries.






Saturday, June 23, 2012

my little KIKI

salam sume~

mena in the house!!.hehe..lama tol x merepek nie..huhu
sy tgh berholidays skrg nie..3 bulan..please jgn jeles :D

kalau dulu time cuti sy keje kat desa murni..kali nie pilih duk umah je selepas xlayak jd sukarelawan SUKMA n xde tmpt kosong kt SANADI tu..
Allah nak suruh sy berbakti pd mi ngan abah je kot kali nie :)

ok2..back to the story..ramai dah kot taw sy sedang pelihara ikan laga (org ganu pnggil ikan sekila)..
ramai?.bajet cam artis je kn..hehe

sy bagi nama ikan tu KIKI..asal KIKI?.sbb sy xtaw die jantan ke betina ..haha..lupe lak nak tanye penjual tu tentang gender si KIKI nie..so sy letak la nama KIKI as mcm nama tu sesuai utk both gender je..hehe..tapi kn..ramai kwn2 ckp KIKI tu jantan sbb nmpk gam gatal je time jumpe dieorg..trlebih aktif gayanya..dont know la..huhu..

u know what?.alhamdulillah arini genap sebulan satu minggu sy pelihara KIKI..hehe..oklah tu kn..ade kwn sy ckp die smpat bela sebulan je..hehe..eh lupe nk cite cmne sy bley beli KIKI nie..

alkisahnya bermula..bbrp minggu sebelum final exam..sy teringin sgt nak bela ikan laga nie..mule2 engt nk pi cari kt pasar tani..siap tnya senior n kwn2 sal pasar tani..rancang2 nak pi tp xjd..huhu..pastu suatu ptg..seminggu sebelum final exam..kwn baik sy, zatie ajak teman die pi tasik bandar (taman depan uia)..nk release tension katanya..sy pon ok jela..lgpon dah lame jgk xjln2 pi tasik bndr tu..

time tu kat tasik bandar ade program YOFEST (youth festival)..tp kteorg pergi dah lewat petang..hari last plak tu..byk la kdai dah tutup..tp kteorg juz jalan2 jela..pastu jeng..jeng..jeng..sy nampak gerai jual KIKI..hoho..hepy sgt..bagai pucuk dicita ulam mendatang..yeke?.pakai jela..hehe..

eksaited sgt time tu..so sy pon beli KIKI..zatie pon beli sekor..yg zatie xdop name..dktor bz sal mende lain..dop dang nak bg nme ke ikan..hehe..

best la jgk ade KIKI nie..tension2 stdy time final exam bru nie..bg die makan, ckp2 dgn die..alhamdulillah die pon selamat dibawa balik ke ganu..naik kereta avanza lg..berdebar jgk kot2 die mati tersesak nafas time dlm keta tu..hehe..

tp kan..ptg semalam sy hampir meragut nyawa dia T_T time tgh nk tukar air die, die terlepas jatuh dalam saluran air dlm bilik air..time tu dlm hati..jgnla die mati lg..at least biarlah die mati bermaruah..bknnya mati dlm saluran tu..huhu..pastu cpt2 sy pi keluar umah..terjumpe la die dalam longkang..alhamdulillah :)

tp sy nmpk semalam mata kiri die membengkak..ala2 dah ade cataract je..huwaa..kesian die..rse cam depth of perception die dh brkurang kot..bg mknn pon mcm xnmpk je..dah x melompat2 dh time sy nk bg mknn T_T sy hrp umo die pnjg lg..xsmpat nak belikan LALA utk die lg nih..


bkn gmbr sebenar
.

p/s; KIKI berwarna biru2 plus ade wrna merah cket2..mcm gmbr kt atas..xley upload gmbr die sbb ade prob..T_T tp die sentiasa dlm ingatan sy :)





Sunday, June 17, 2012

SURAT UNTUK BAKAL IMAM KU...












Untuk bakal imamku, bakal pemaisuri hatimu ini mungkin seorang yang degil, ganas, kasar, manja, mengada, dan sebagainya. bersabarlah. tabahlah.

Andai ana adalah tulang rusukmu yang telah hilang

Ana berharap
Jika nanti Allah mempertemukan kita
Kau akan selalu membimbingku
Agar ana menjadi wanita yang solehah
Yang nantinya akan menjadi bidadarimu di syurga
Kerana ana ingin kita akan disatukan di dunia dan akhirat 

Andai kau ditakdirkan untuk menjadi ayah buat anakku
Jadilah ayah yang boleh mendidik anak kita
Agar mereka nanti menjadi anak kebanggaan buat kita di dunia dan akhirat
Iaitu anak yang soleh dan solehah
Yang boleh menjunjung tinggi Agama Allah

Andai engkau ditakdirkan untukku
Ku harap kau boleh menjadi imam buatku dan anakku
Kau boleh menjadi pemimpin yang baik dalam rumah tangga kita
Kau boleh mencintai ana apa adanya
Dan boleh menyikapi kekuranganku dengan penuh kebijaksanaan

Dan andai ana salah
Tegurlah ana dengan kata-katamu yang penuh dengan kelembutan dan kebijaksanaan
Andai ana marah
Belailah rambutku dengan penuh kasih sayangmu
Agar marahku boleh berubah menjadi kelembutan
Andai ana lupa
Ingatkanlah ana dengan penuh kasih sayang
Agar nanti kau tetap menjadi suri tauladan bagiku dan anak kita

Kerana
Ana hanya mengharapkan imam yang baik dalam rumah tanggaku
Yang bisa selalu membawa ana ke jalan yang diredhaiNya
Jalan yang menuju syurgaNya bersama dirimu.

Insya Allah. Amin Amin. Hanya ini mintaku.


p/s:esk nak balik ganu :)