Saturday, June 23, 2012

my little KIKI

salam sume~

mena in the house!!.hehe..lama tol x merepek nie..huhu
sy tgh berholidays skrg nie..3 bulan..please jgn jeles :D

kalau dulu time cuti sy keje kat desa murni..kali nie pilih duk umah je selepas xlayak jd sukarelawan SUKMA n xde tmpt kosong kt SANADI tu..
Allah nak suruh sy berbakti pd mi ngan abah je kot kali nie :)

ok2..back to the story..ramai dah kot taw sy sedang pelihara ikan laga (org ganu pnggil ikan sekila)..
ramai?.bajet cam artis je kn..hehe

sy bagi nama ikan tu KIKI..asal KIKI?.sbb sy xtaw die jantan ke betina ..haha..lupe lak nak tanye penjual tu tentang gender si KIKI nie..so sy letak la nama KIKI as mcm nama tu sesuai utk both gender je..hehe..tapi kn..ramai kwn2 ckp KIKI tu jantan sbb nmpk gam gatal je time jumpe dieorg..trlebih aktif gayanya..dont know la..huhu..

u know what?.alhamdulillah arini genap sebulan satu minggu sy pelihara KIKI..hehe..oklah tu kn..ade kwn sy ckp die smpat bela sebulan je..hehe..eh lupe nk cite cmne sy bley beli KIKI nie..

alkisahnya bermula..bbrp minggu sebelum final exam..sy teringin sgt nak bela ikan laga nie..mule2 engt nk pi cari kt pasar tani..siap tnya senior n kwn2 sal pasar tani..rancang2 nak pi tp xjd..huhu..pastu suatu ptg..seminggu sebelum final exam..kwn baik sy, zatie ajak teman die pi tasik bandar (taman depan uia)..nk release tension katanya..sy pon ok jela..lgpon dah lame jgk xjln2 pi tasik bndr tu..

time tu kat tasik bandar ade program YOFEST (youth festival)..tp kteorg pergi dah lewat petang..hari last plak tu..byk la kdai dah tutup..tp kteorg juz jalan2 jela..pastu jeng..jeng..jeng..sy nampak gerai jual KIKI..hoho..hepy sgt..bagai pucuk dicita ulam mendatang..yeke?.pakai jela..hehe..

eksaited sgt time tu..so sy pon beli KIKI..zatie pon beli sekor..yg zatie xdop name..dktor bz sal mende lain..dop dang nak bg nme ke ikan..hehe..

best la jgk ade KIKI nie..tension2 stdy time final exam bru nie..bg die makan, ckp2 dgn die..alhamdulillah die pon selamat dibawa balik ke ganu..naik kereta avanza lg..berdebar jgk kot2 die mati tersesak nafas time dlm keta tu..hehe..

tp kan..ptg semalam sy hampir meragut nyawa dia T_T time tgh nk tukar air die, die terlepas jatuh dalam saluran air dlm bilik air..time tu dlm hati..jgnla die mati lg..at least biarlah die mati bermaruah..bknnya mati dlm saluran tu..huhu..pastu cpt2 sy pi keluar umah..terjumpe la die dalam longkang..alhamdulillah :)

tp sy nmpk semalam mata kiri die membengkak..ala2 dah ade cataract je..huwaa..kesian die..rse cam depth of perception die dh brkurang kot..bg mknn pon mcm xnmpk je..dah x melompat2 dh time sy nk bg mknn T_T sy hrp umo die pnjg lg..xsmpat nak belikan LALA utk die lg nih..


bkn gmbr sebenar
.

p/s; KIKI berwarna biru2 plus ade wrna merah cket2..mcm gmbr kt atas..xley upload gmbr die sbb ade prob..T_T tp die sentiasa dlm ingatan sy :)





2 comments:

  1. ye kot..tp klu infection bkn merah ke?.hehe..nie membengkak je..

    ReplyDelete